Platforma Potravinovej Pomoci Slovensko

Platforma
Potravinovej
Pomoci
Slovensko

Súčasné trendy v potravinovom priemysle a ich vplyv na odpad a chudobu

Úvod

Potravinový priemysel prechádza v súčasnosti výraznými zmenami, ktoré sú poháňané technologickým pokrokom, zmenami v spotrebiteľskom správaní a globálnymi výzvami, ako sú klimatické zmeny, udržateľnosť a redukcia odpadu. Aké sú súčasné trendy v potravinovom priemysle a aký je ich vplyv na produkciu odpadu a chudobu? 

Digitalizácia a automatizácia v potravinovom priemysle

Digitalizácia a automatizácia sú jednými z najvýraznejších trendov, ktoré menia potravinový priemysel. Moderné technológie, ako sú umelá inteligencia (AI), Internet vecí (IoT) a blockchain, umožňujú efektívnejšiu správu zásob, optimalizáciu výrobných procesov a sledovanie pôvodu potravín.

Automatizácia a digitalizácia pomáhajú znižovať množstvo odpadu tým, že zlepšujú predpovedanie dopytu a optimalizujú výrobné procesy. Napríklad, využívanie AI na analýzu historických dát o predaji umožňuje lepšie plánovanie výroby, čím sa znižuje pravdepodobnosť prebytkov a následného odpadu.

Podľa údajov Eurostatu, implementácia digitálnych technológií v potravinovom priemysle viedla k zníženiu potravinového odpadu o 10% v krajinách Európskej únie medzi rokmi 2018 a 2022 .

Udržateľnosť a ekologické poľnohospodárstvo

S rastúcim záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľnosť sa čoraz viac firiem v potravinovom priemysle snaží minimalizovať svoju ekologickú stopu. To zahŕňa zníženie spotreby vody, minimalizáciu používania chemikálií a zníženie emisií skleníkových plynov.

Ekologické poľnohospodárstvo podporuje využívanie biologicky rozložiteľných materiálov a minimalizáciu balenia, čo prispieva k zníženiu odpadu. Okrem toho, kompostovanie a recyklácia potravinových zvyškov sú bežnými praxami, ktoré podporujú cirkulárnu ekonomiku.

Podľa Európskej komisie, podiel ekologického poľnohospodárstva v Európskej únii vzrástol z 7,5% v roku 2015 na 9,1% v roku 2020.

Rastúca popularita rastlinných a alternatívnych zdrojov bielkovín

S narastajúcim povedomím o zdravotných a environmentálnych výhodách rastlinných potravín sa výrazne zvýšil dopyt po rastlinných a alternatívnych zdrojoch bielkovín. Mnohé spoločnosti investujú do vývoja rastlinného mäsa, mliečnych náhrad a iných produktov.

Produkcia rastlinných bielkovín má menší environmentálny dopad v porovnaní s tradičnou živočíšnou výrobou. Menej vody, pôdy a energie je potrebných na produkciu rastlinných bielkovín, čo vedie k nižšiemu množstvu odpadu a emisií.

Medzi rokmi 2018 a 2020 vzrástla konzumácia rastlinných alternatív živočíšnych produktov v krajinách Európskej únie o 49%, čo odzrkadľuje zmenu spotrebiteľských preferencií .

Potravinová bezpečnosť a inovácie v balení

S narastajúcim počtom obyvateľstva a globálnymi výzvami ako sú klimatické zmeny a pandemické situácie, sa zvyšuje dopyt po inovatívnych riešeniach v oblasti potravinovej bezpečnosti a balenia. Spoločnosti sa zameriavajú na vývoj udržateľných a inteligentných obalov, ktoré predlžujú životnosť potravín a znižujú množstvo odpadu.

Inovatívne obaly, ktoré sú biologicky rozložiteľné alebo recyklovateľné, pomáhajú znižovať množstvo plastového odpadu. Navyše, inteligentné obaly, ktoré monitorujú čerstvosť potravín, pomáhajú predchádzať plytvaniu potravinami.

Európska komisia uvádza, že zavedenie inteligentných obalov viedlo k zníženiu potravinového odpadu o 5% v roku 2022 v porovnaní s predchádzajúcim rokom .

Potravinové banky a sociálne podniky

V boji proti potravinovému odpadu a chudobe zohrávajú dôležitú úlohu potravinové banky a sociálne podniky. Tieto organizácie zhromažďujú nevyužité potraviny a distribuujú ich tým, ktorí to najviac potrebujú.

Potravinové banky a sociálne podniky poskytujú potraviny ľuďom v núdzi, čím prispievajú k znižovaniu potravinovej neistoty a chudoby. Okrem toho, tieto iniciatívy podporujú komunitnú súdržnosť a zvyšujú povedomie o dôležitosti znižovania odpadu.

Podľa Eurostatu, potravinové banky v Európskej únii distribuovali viac ako 500 000 ton potravín v roku 2022, čo predstavuje nárast o 15% oproti predchádzajúcemu roku .

Iniciatívy a legislatíva na zníženie potravinového odpadu

Európska únia a jednotlivé krajiny prijímajú rôzne legislatívne opatrenia a iniciatívy na zníženie potravinového odpadu. Tieto opatrenia zahŕňajú podporu recyklácie, kompostovania a darovania nepredaných potravín.

Legislatívne opatrenia, ktoré podporujú darovanie a recykláciu potravinového odpadu, prispievajú k výraznému zníženiu odpadu a podnecujú zodpovedné správanie medzi podnikmi a spotrebiteľmi.

Záver

Súčasné trendy v potravinovom priemysle prinášajú významné zmeny, ktoré majú pozitívny vplyv na zníženie odpadu a boj proti chudobe. Digitalizácia, udržateľnosť, rastlinné náhrady živočíšnych produktov, inovatívne balenia, potravinové banky a legislatívne opatrenia zohrávajú kľúčovú úlohu pri riešení globálnych výziev. Je nevyhnutné pokračovať v podpore a rozvoji týchto trendov, aby sme dosiahli udržateľnejšiu a spravodlivejšiu budúcnosť pre všetkých.

Zdroje

Eurostat – Organic production

Eurostat – Food waste and food waste prevention

European commission – Food waste

FAO – Building a common vision for sustainable food and agriculture 

European commission – Putting an end to wasteful packaging, boosting reuse and recycling

European commission – Europe’s plant-based food industry shows record-level growth

Key figures of the on the european food chain – 2022 edition

Tieto články vznikajú vďaka Nadácii Tipsport v rámci grantového programu Nasadení pre klímu. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *